måndag 19 mars 2018

Vårkänsla.

Nu börjar det likna vår, äntligen!
Fast det kommer nog bakslag som alltid, med kyla och snö igen. Men just i dag och även i går så var det våren som kändes, med takdropp och koltrast sång.




Sjöng gjorde även strömstaren i Skeboån, men det kan man inte ta som vårtecken eftersom den hårdingen sjunger vintern igenom. Dyker ner i brusande kallt vatten som om det inte var något med det. Passande namn på den fågeln förresten, strömstare.




På en åker vid Edsbro stod två grågäss i snön, kanske undrade de varför det var så mycket snö kvar?
Fast det har ju varit snöfattiga vintrar nu några år och fåglarna har väl vant sig vid det. Det är väl även kampen om reviren som gör att vissa fåglar chansar på att komma först till de bästa häckplatserna.





Mars är rävarnas parningstid. De både hörs och syns nu.
Minns när jag var barn och inte kunde sova en månskens natt i mars. Jag satt i en fönsternisch och spanade ut över åkern som var vackert månbelyst. Hörde först lätet, lite på håll men det kom närmare och närmare. Sedan kom räven ut på åkern, en vacker räv med vinterpäls. Sakta gick han, stannade då och då och lät locklätet ljuda över natten. Minns det ännu som i går, fast det måste ha varit över femtio år sedan.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar